Jövőbeni Lean Six Sigma trendek

Ha vetünk egy pillantást az üzleti tevékenységekre, megállapíthatjuk, hogy van egy közös vonásuk, mely jóformán mindegyik ipari szegmensre igaz: az eredmények javítására való törekvés.

Amennyiben sikeresnek bizonyulnak a fejlődés érdekében tett erőfeszítések, az megmutatkozik az alacsonyabb költségekben, a megnövekedett eladásban és a korábbinál elégedettebb ügyfélkörben. A mérhető javulás mindenekfelett álló célkitűzés a cégvezetőknek. A Lean Six Sigma módszer bevezetésénél és megfelelő alkalmazásánál pedig keresve sem találunk jobb eszközt az eredmények növelésére.

A Lean Six Sigma jövője világosan és egyértelműen kirajzolódik, melynek alapján a következő trendek látszanak kibontakozni:

A Lean módszerek folyamatos használata, kiegészítve a Six Sigmával

Az üzlet- és cégvezetők állandóan szembesülnek a folyamatok, helyzetek, és folyamatfejlesztési projektlehetőségének végeláthatatlan halmazával. Minden eset egyedi, ebből kifolyólag nem létezik egyedüli, minden helyzetre alkalmazható megközelítés.
A gyakorló Six Sigma Zöld vagy Fekete Öves szakembernek azokat az eszközöket és módszereket kell alkalmaznia, melyek az adott helyzetre a legalkalmasabbak. Ebből kifolyólag nagy hiba kizárólag a Lean elvekre támaszkodni vagy csupán a Six Sigma eszközöket használni. A Six Sigma projektvezető feladata, hogy mindkét módszer eszközeit hasznosítsa és közülük is azokat, melyek a leginkább hatásosak és alkalmazhatóak az adott projektre.

 

Kisebb projektek és a Lean Six Sigma módszerek napi szintű alkalmazása

A folyamatfejlesztés sarokköve a DMAIC (Definiálás-Mérés-Elemzés-Fejlesztés-Szabályozás) folyamattérképre épülő jó három-hat hónapos projekt. Ezen a téren nem lesz változás.
Azzal viszont számolni lehet, hogy a projektekbe beiktatott kisebb, gyors eredményt hozó, fejlődést célzó intézkedések hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a Lean Six Sigma és a folyamatokban való gondolkodás a mindennapi működés részeivé váljanak. A folyamatfejlesztésre irányuló törekvések nem feltétlenül jelentenek nagy projekteket. Az egyszerű és mindenki számára könnyen alkalmazható folyamatfejlesztési lépések az egész vállalati gondolkodást képesek lesznek megreformálni.

 

A hangsúly a méréseken és a tényeken alapuló döntéshozatalon lesz

A fejlődésnek túl kell mutatnia azon, hogy egy projektet időben és a tervezettek szerint végrehajtottunk. Ez több annál.
Elengedhetetlen, hogy a döntéseket tényekre és valós adatokra alapozzuk; nem lehet csak úgy, hasraütésszerűen döntéseket hozni. A vállalatoknak sokkal átfogóbb mérési módszerekre lesz szüksége, melyek a folyamatokat egészében látják át, kezdve a kiindulóhelyzettől a projekt egyes lépésein át a várható eredményekig.

 

Nagy adatállomány, adatbányászat és átfogó adatelemzés

A vállalatok kétségkívül tisztában vannak vele, mekkora fontossággal bír a saját üzleti tevékenységük és ügyfeleik adatainak gyűjtése.
A lehetőség, hogy érdekes tényeket és tendenciákat mutató információkat gyűjtsünk a vállalkozásunkról ill. ügyfeleinkről, nem csak versenyképessé tehet bennünket, hanem lehetőséget teremt a fejlesztésekre és a terjeszkedésre. Az adatbányászat és adatgyűjtés hasznos dolog, de ezek megfelelő elemzése az, ami valóban kulcsfontosságú, és itt lép be a képbe a Lean Six Sigma Black Belt.

 

Lean Six Sigma tanúsítvány – Óvakodjon az értéktelen papíroktól!

Az emberek valahogy mindig a könnyebb utat választják. Az igazság viszont az, hogy amekkora energiát fektetünk valamibe, akkora lesz a hasznunk belőle.
Ez pedig különösen igaz a Lean Six Sigma képesítést igazoló dokumentumokra. Egy jó tanúsítványt megbízható intézménynél érdemes szerezni, ahol a tanfolyam átfogó, mindenre kiterjedő, kellőképp részletes és vizsgával zárul, melynek része egy folyamatfejlesztési projekt elkészítése is. Valamint lényeges, hogy a képzést tapasztalt Six Sigma Fekete Öves végzettségű szakember vezesse.
Az olcsó, ’írd meg a vizsgát és megkapod a papírt’ típusú tanúsítványok lényegében értéktelenek. Sajnos vannak ebbe az irányba mutató trendek, ahol a cél a papír gyors megszerzése. Vigyázzunk ezekkel!

 

Az eredményt hozó és hatásos elemzési eszközök szükségességének elismerése

Teljes mértékben érthető és belátható, hogy fontos a dolgok egyszerűvé és közérthetővé tétele.
Ebben a Lean elvek és a grafikai elemzések különösen hatásosak; mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy a vállalkozásoknak el kéne vetniük olyan hatásos elemzési módszereket, mint például a regresszióanalízis vagy a kísérlettervezés, csak mert azok megtévesztőnek vagy nehezen alkalmazhatónak tűnnek.
A kísérlettervezés, mely lehetővé teszi, hogy egyidőben több változót is kipróbáljunk, mind közül talán az egyik legerősebb, mégis legkevésbé használt folyamatfejlesztő eszköz. Ha egy folyamat túl bonyolult és az egyszerűbb eszközök nem hozzák a kívánt fejlődést, úgy jó alkalom lehet ez arra, hogy a komplexebb elemzési technikákat is kipróbáljuk. Ezek az eszközök áttörő eredményeket hozhatnak!

 

Erőteljesebb hangsúly a személyek közötti és társas készségeken

A Lean Six Sigma Zöld és Fekete Öves szakemberek vezetőként funkcionálnak. Ők a végrehajtók, megvalósítók a cégben és vezetik a folyamatfejlesztő csoportokat.
Továbbá ők azok, akik megkérdőjelezik a normákat, törekednek a folyamatos fejlődésre és mérésekkel, adatelemzésekkel, gyökérok-elemzéssel segítik a folyamatokat. Ahhoz azonban, hogy ennek hatása is legyen, a gyakorló Lean Six Sigma szakembereknek a Lean és a DMAIC lépéseinek ismeretén, valamint a grafikai és statisztikai elemzéseken túl egyéb készségekre is szükségük van.
Ami a társas készségekre és személyek közötti kapcsolatokra vonatkozik, jónak kell lenniük tárgyalópartnerként, vezetőként és a konfliktusok megoldásában is. Az érintettek vezetése és a kommunikáció alapvető elvárás mindazok felé, akik folyamatfejlesztő projektet vezetnek. Elkerülhetetlenül a vezetésre és a társas készségekre kerül a hangsúly.

 

Lean Six Sigma egyszerűsített ’Light’ verzió – Egy rossz irányba tartó trend

Van dolgok, melyek soha nem változnak. Az azonnali eredmények és jutalom iránti vágy még mindig számos vezetőt jellemez. Ha valóban olyan egyszerű lenne a folyamatos fejlődés, mindenkinek gond nélkül menne.
A helyzet azonban az, hogy nem így van. A folyamatok általában bonyolultak és elég összetettek, melyekben sok a változó tényező, továbbá sok embert és részleget érintenek. Ebből kifolyólag a folyamatfejlesztésnek csak fegyelmezetten és körültekintően lehet hozzáfogni. Viszont a gyorsabb haladásra való törekvés szemmel láthatóan azzal jár, hogy nem veszünk igénybe olyan módszereket, melyek kicsit időigényesebbek. Ehelyett a vállalatok inkább a rövidebb utat választják és a könnyen megérthető és elsajátítható eszközöket használják a gyors siker reményében. Az alacsonyabban lógó gyümölcsöt könnyebb leszedni a fáról.
Nincsen semmi gond az efféle projektekkel, de általánosságban igaz, hogy csekély energia- és időbefektetéssel nem lehet messzire jutni. Igyekezzünk hát elkerülni az efféle hozzáállást, ahol csak a könnyen és gyorsan bevethető eszközöket preferálják!

forrás: blog.iil.com, Harry Rever: Future Trends for Lean Six Sigma (March 16, 2017)

Ha cikkünk felkeltette érdeklődését és hasznosítható Lean Six Sigma tudást szeretne kapni, várjuk Önt képzéseinken!

http://www.leansigma.hu/kepzesek

17 év
50 oktató
1000+ ajánlás